Arkeoloji Anabilim Dalı

Amaç

Arkeoloji Bölümünün Türkiye’de ağırlığı olan yüksek lisans bölümler arasında yer alması Kaliteli Eğitim Sunulması Yeterli öğretim kadrosu oluşması İdeal bir ders programı düzenlenmesi Yeterli altyapının kurulması Katılımcı ve pratik yaptırılan bir eğitim düzeyinin sağlanması Yeni kurulan üniversitelere öğretim elemanı yetiştirilmesi Alan çalışmaları (kazı, müze ve yüzey araştırmaları) yapılması Nitelikli bilimsel yayınlar hazırlanması Üniversite bünyesinde uluslar arası ilişkiler kurulması Yurt dışındaki üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle ilişkiler kurulması “Kardeş Üniversite”lerle işbirliği yapılması Ulusal ve Uluslar arası kongrelere katılım ve düzenleme ERASMUS-SOKRATES Arkeoloji Bölümünün yurt dışında tanınan bir birim haline gelmesi Nitelikli uluslar arası yayınlar Uluslar arası kongrelere katılım “Avrupa Kredi Transfer Sistemi" (AKTS) kapsamında Öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin düzenlenmesi. Detaylı Bilgi için: Arkeoloji Anabilim Dalı

Misyon

Anadolu ve çevresinin kültür mirasının gelecek kuşaklara sunulması ve nitelikli bilimsel yayınlar hazırlanması Nitelikli bilimsel projeler gerçekleştirilerek yer üstü, yer altı ve su altındaki anıtlar ve ören yerlerinin tespiti, araştırılması ve korunması Kaliteli eğitim sunularak bilim insanları yetiştirilmesi

Vizyon

Bilgilerin güncellenmesi Teknolojik olanakların kullanılması Katılımcı ve araştırmacı eğitim Teorik bilginin pratik uygulamalarla birleştirilmesi Bilginin uluslar arası düzeyde paylaşılması Toplumu kültürel miras konusunda bilinçlendirme Kültürel mirası koruma

Yüksek lisans programına öğrenci kabulü

(1) Yüksek lisans programlarına, başvuru koşullarını sağlayan adaylar arasından; tezli yüksek lisans programları için yazılı sınav ve/veya mülakat yapılarak, tezsiz yüksek lisans programları için lisans mezuniyet ortalaması dikkate alınarak, güz ve bahar yarıyılları başında öğrenci alınabilir. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve başvuru koşulları, anabilim/anasanat dalı kurullarının önerileri doğrultusunda, ilgili enstitü kurulunca karara bağlanarak, Senatonun onayından sonra ilan edilir.

(2) Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için, bir lisans diplomasına sahip olmak ve başvurduğu programın ALES puan türünde en az 55 standart puan veya GRE ya da GMAT sınavlarından eşdeğer bir puan almış olmak gerekir.

(3) Sanatla ilgili yüksek lisans programlarında ALES puanı aranmaz. Ancak disiplinlerarası programlarda ALES puanı aranabilir.

(4) Yüksek lisans programlarına müracaat için yabancı dil koşulu aranmaz.

(5) Bilim dalı bir yabancı dil ve/veya yabancı dil edebiyatı olan bir öğretim programına başvuran adayların, bu yabancı dil için yapılan merkezi sınavlardan en az 80 puana sahip olması koşulu aranır.

(6) Adayların başvuru işlemleri, ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür.

(7) Enstitü yönetim kurulu, başvuru koşullarını sağlayan adaylar için, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisini dikkate alarak, her anabilim/anasanat dalı programı için üç asil ve iki yedek üyeden oluşan aday değerlendirme jürisi oluşturur.

(8) Tezli yüksek lisans programlarına başvuruda bulunan adayların kabulünde başarı değerlendirmesi jüri tarafından aşağıdaki şekilde yapılır:

a) ALES veya GRE/GMAT puanının %50’si ile lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si hesaplanarak yapılan sıralamayla, ilan edilen kontenjanın dört katı sayıda aday, önceden duyurulan gün ve saatte yazılı sınava ve/veya mülakata alınır; sınav/mülakat 100 tam puan üzerinden değerlendirilerek adaya başarı puanı verilir; 60’ın altında puan alan adaylar başarısız kabul edilir.

b) Bir adayın genel başarı puanı, başvurduğu programın puan türünden ALES veya GRE/GMAT puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, yazılı sınav ve/veya mülakat puanının %30’unun toplanması ile elde edilir. Adayın başarılı sayılabilmesi için, genel başarı puanının en az 60 olması gerekir.

c) Jüri başkanı, genel başarı puanlarına göre sıralanarak düzenlenmiş tutanağı, anabilim/anasanat dalı başkanlığına sunar. Anabilim/anasanat dalı başkanı, bu tutanağı sınav tarihini izleyen iş günü mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

(9) Genel başarı puanı en az 60 olan adayların, en yüksekten başlayarak kontenjan kadar sıralanmış listesi, enstitü yönetim kurulu kararıyla ilan edilir. Başarılı aday sayısı, kontenjanı aştığı takdirde, listedeki diğer başarılı adaylar, yedek listede aday öğrenci olarak yer alır. Sıralamada eşitlik olması halinde, ALES veya eşdeğer sınav puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.

(10) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için bir lisans diplomasına sahip olmak gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda, ALES puanı aranmaz. Tezsiz yüksek lisans programlarında, adayların sadece lisans mezuniyet ortalaması dikkate alınarak genel başarı sıralaması yapılır ve kayıt hakkı kazananlar belirlenir.

(11) Sanatla ilgili programlarda, genel başarı puanı, lisans mezuniyet not ortalamasının %50’si, yazılı sınav ve/veya mülakat puanının %50’sinin toplanması ile elde edilir. Adayın başarılı sayılabilmesi için, genel başarı puanının en az 60 olması gerekir.

Doktora programına öğrenci kabulü

(1) Doktora programlarına, başvuru koşullarını sağlayan adaylar arasından, yazılı sınav ve/veya mülakat yapılarak güz ve bahar yarıyılları başında öğrenci alınabilir. Doktora programlarına alınacak öğrenci sayıları ve başvuru koşulları, anabilim/anasanat dalı kurullarının önerileri doğrultusunda, ilgili enstitü kurulunca karara bağlanarak Senatonun onayından sonra ilan edilir. ALES ve eşdeğer sınav puanının %50’si ile mezuniyet not ortalamasının %20’si hesaplanarak yapılan sıralamayla, ilan edilen kontenjanın dört katı sayıda aday, önceden duyurulan gün ve saatte yazılı sınava ve/veya mülakata alınır.

(2) Doktora programlarına başvurmak isteyen adayların, bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve başvuru formunda iki akademik referans adı belirtmeleri gerekir.

(3) Tezli yüksek lisans diploması ile doktora programına başvuran bir adayın, başvurduğu programın ALES puan türünde en az 55 standart puan veya GRE ya da GMAT sınavlarından eşdeğer bir puan alması gerekir.

(4) Lisans diploması ile doktora programına başvuranların, başvurduğu programın ALES puan türünde en az 80 standart puan veya GRE ya da GMAT sınavlarından eşdeğer bir puan alması ve lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya eşdeğeri olması gerekir.

(5) Adayların, YDS’den en az 55 ya da YÖK’ün kabul ettiği yabancı dil sınavlarının birinden eşdeğer bir puan almaları gerekir.

(6) Bilim dalı, bir yabancı dil ve/veya yabancı dil edebiyatı olan bir doktora programına başvuran adayların, bu yabancı dil için yapılan merkezi sınavlardan en az 80 puana sahip olması koşulu aranır.

(7) Adayların başvuru işlemleri, ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür.

(8) Enstitü yönetim kurulu, başvuru koşullarını sağlayan adaylar için, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisini dikkate alarak, her anabilim dalı programı için üç asil ve iki yedek üyeden oluşan aday değerlendirme jürisi oluşturur.

(9) Jüri tarafından adayların başarı değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatte, sırayla, yazılı sınav ve/veya mülakata alınır; sınav/mülakat, 100 tam puan üzerinden değerlendirilerek adaya başarı puanı verilir. 70’in altında puan alan adaylar başarısız kabul edilir.

b) Bir adayın genel başarı puanı, ALES veya eşdeğer sınav puanının %50’si ile;

1) Tezli yüksek lisans diplomasıyla başvuran adaylar için, yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve yazılı sınav ve/veya mülakat puanının %30’unun toplanmasıyla,

2) Lisans diplomasıyla başvuran adaylar için, lisans not ortalamasının %20’si ve yazılı sınav ve/veya mülakat puanının %30’unun toplanmasıyla elde edilir.

c) Bir adayın başarılı sayılabilmesi için, genel başarı puanının en az 70 olması gerekir.

ç) Jüri başkanı, genel başarı puanlarına göre sıralanarak düzenlenmiş tutanağı, anabilim dalı başkanlığına sunar. Anabilim dalı başkanı, bu tutanağı sınav tarihini izleyen iş günü mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

(10) Genel başarı puanı en az 70 olan adayların, en yüksekten başlayarak kontenjan kadar sıralanmış listesi, enstitü yönetim kurulu kararıyla ilan edilir. Başarılı aday sayısı kontenjanı aştığı takdirde listedeki diğer başarılı adaylar, yedek listede aday öğrenci olarak yer alır. Sıralamada eşitlik olması halinde ALES veya eşdeğer puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.

Detaylı Bilgi için: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

Demo Settings
Header Colors
Navigation Colors
Footer Colors