Fizik Bölümü

Bölümümüzün amaci, bilimsel ortamda hayat boyu süren arastirma ve ögrenme faaliyetleri ile bilgi ve teknolojilerin üretilmesi için; lisans, yüksek lisans ve doktora programlarinda yeni nesiller yetistirmektir. Bu baglamda bölümümüz; ülkemizin fizik alanindaki bilimsel etkinligini uluslararasi düzeyde tutabilecek, ileri teknolojiyi takip edebilen, ülkedeki fizik arastirmalarina katkida bulunacak, sosyal sorumluluga sahip, ilkeli bilim insanlarinin egitimi için çalismaktadir.
Bölümümüz, Genel Fizik, Katihal Fizigi, Yüksek Enerji ve Plazma Fizigi, Atom ve Molekül Fizigi, Matematiksel Fizik ve Nükleer Fizik anabilim dallarinda çalisan 10 Profesör, 6 Doçent,2 Dr. Öğr. Üyesi ,2 Araştırma Görevlisi Dr., 3 Arastirma Görevlisi ile lisans programinda ögrencilere temel fizik kavramlarini teorik ve uygulamali olarak ögreterek, arastirma becerilerini kazandirmaktadir. Bu amaçla, ögrencilerimiz bölümümüzde kurulmus olan 8 farkli laboratuarda, teorik derslerde aldiklari bilgileri deneylerle pekistirebilmektedirler.
Mezunlarimiz, sanayi kuruluslarinin Ar-Ge bölümlerinde arastirmaci olarak çalisabilecekleri gibi akademik ortamda yüksek lisans ve doktora programlarina devam edebilirler. Bununla beraber, bölümümüz mezunlari tezsiz yüksek lisans programlarindan alacaklari sertifikalarla orta ögretim kurumlarinda ögretmen olarak çalisabilmektedirler.
Amaç
1992 yılında eğitime başlayan bölümün temel amaç ve hedefi, fizik bölümüne katılan öğrencilerin bilimsel potansiyelini geliştirmek, araştırmaya yönlendirmek ve eğitim düzeylerini yükselterek geleceğin fizikçilerini yetiştirmek.
Misyon
- Yaşadığımız çağın teknolojik gelişimine uygun gerekli bilgi ve yetenekle donatılmış fizikçiler yetiştirmek
- Öğrencilerini evrensel düzeyde başarılı, rekabetçi ve yeniliğe açık biçimde yetiştirirken aynı zamanda içinde yaşadığı toplum ve çevre sorunlarına duyarlı,Atatürk İlkelerini yaşam biçimi olarak benimsemiş, etik değerlere bağlı bilim insanı adayları olarak yetiştirmek.
- Üniversitemiz tüm mühendislik öğrencilerine dünyanın en iyi üniversiteleri düzeyinde genel fizik dersi vermek.
- Uluslar arası ölçekte teorik ve uygulamalı fizik araştırmaları yapmak, bunları yaşadığımız çevre ile paylaşarak sanayi-teknoloji uygulamalarına katkı sağlamaktır.
Vizyon
Fizik dalında lisans, lisansüstü ve doktora eğitimini en iyi düzeyde veren,üniversite sanayi işbirliğini hedefleyen, ulusal ve uluslar arası bilimsel çalışmalarıyla tanınan bir eğitim ve araştırma birimi olmaktır.
Kabul Koşulları
Türk uyruklu öğrenciler, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’ne kayıt yaptırmak için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde düzenlenen merkezi sınavları başarmış olması gerekir. Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin programa kabulü ikili anlaşmalar çerçevesinde yapılmaktadır. Değişim öğrencilerinin kabulünü Uluslararası İlişkiler Birimi, ulusal öğrenci kabulünü Farabi Değişim Programı Birimi yürütmektedir. Uluslararası öğrencilerin kabulünü ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yürütmektedir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen derslere kayıt yaptırabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliğine sahipse Türkçe derslere de kayıt yaptırabilir.
Mezuniyet Koşulları
Fizik Bölümü mezunu olabilmek için toplamda en az 240 AKTS kredisi olmak üzere zorunlu ve seçmeli derslerin alınması ve bu derslerden başarılı olunması gerekmektedir.