Matematik Bölümü

Bölümün temel amaci, ülkemizdeki matematikçi gereksinimine cevap verebilmek, matematigin diger bilimlere ve teknige uygulamalarini ortaya koymak, kisilerde matematik düsüncesini yerlestirmek ve ülkemizin teknoloji alaninda gerekli atilimlari yapabilmesi için temel bilimlerdeki gelismeye katkida bulunmaktir.
Bölümün, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayilar Teorisi, Geometri, Matematigin Temelleri ve Matematik Lojik, Topoloji ve Uygulamali Matematik Anabilim Dallari ve gruplari vardir. Özellikle lisans seviyesinde matematik ile bilgisayar arasindaki iliski üzerinde durulmakta ve bu amaçla ögrencilerin kullanimina açik bulunan bir bilgisayar laboratuari bulunmaktadir. Böylece mezunlarin matematikçi olabilmesi yani sira, bilgisayar alaninda is bulabilmelerine de olanak saglamaktadir.
Endüstrideki gelisme ve arastirma faaliyetlerinin artmasi ile birlikte, kaliteli matematikçilere olan ihtiyaçta artmaktadir. Bilimsel çalismaya yatkin olan ögrenciler akademik çalismalarina devam edebilirler. Ayrica, mezunlar, Egitim Fakülteleri tarafindan verilen pedagojik formasyon sertifikasi ile ögretmenlik meslegini seçebilirler. Ayni zamanda çesitli resmi ve özel kuruluslarda bilgisayar programlayicisi olarak da çalisabilmektedirler.
Amaç
- Objektif, yaratıcı, yenilikçi, katılımcı, akademik özgürlüğe sahip, uluslararası gelişmeleri takip edebilen ve uygulayabilen nitelikli matematikçiler yetiştirilmesi,
- Eğitim ve öğretimin kalitesinin geliştirilmesi,
- Araştırma kalitesini artırarak, ulusal ve uluslararası sorunların çözümüne bilgi ve teknolojik katkı sağlanmasıdır.
Misyon
- Öğrenme, öğretme ve araştırma faaliyetlerinin sürdürülebilmesini sağlayacak alt yapıya sahip lisans ve lisansüstü programları ile yüksek kaliteli matematik eğitimi vermeyi
- Tüm bu çalışmaların yapılmasında toplumumuzun ve insanlığın sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmayı, üretmeyi, bilgiyi uygulamayı, yaymayı bilen ve bu bilgilerle donatılmış, kaynakları en iyi şekilde, toplum yararına ve ülke çıkarlarına kullanan bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Vizyon
- Bilim üreten, teknolojiye katkıda bulunan, öğrenmeyi öğrenmiş, bilim ahlakından ödün vermeyen, nitelikli mezunlar yetiştirmek,
- Çağdaş bir bölüm olarak ulusal ve uluslar arası düzeyde bilim ve teknoloji ağırlıklı önder çalışmaların odağı olmak,
- Eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile Türkiye ve dünyada tercih edilen; bu konuda ulusal ve uluslararası alanlardaki tercihlerde önlerde yer alan,
- Öğrenci ve öğretim üyesi memnuniyeti yüksek,
- Mezun öğrencileri öncelikle tercih edilen,
- Takım çalışmasını teşvik eden, katılımcı ve paylaşımcı bir yapıya sahip,
- İlimiz ve bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapan,
- Sürekli gelişen bir bölüm olmaktır.
Kabul Koşulları
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'ne kayıt yaptırmak için ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavları başarmış olmak gerekir. Eşdeğer bir programda öğrenim gören bir öğrenci kontenjan dahilinde yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrenci değişim programları kapsamında gelen uluslararası öğrenciler bölümde İngilizce verilen derslere kayıt yaptırabilirler. Ayrıca öğrenci, Türkçe dil bilgisi yeterliğine sahip ise Türkçe derslere de kayıt yaptırabilir. Değişim öğrencilerinin kabulünü Uluslararası İlişkiler Birimi, ulusal öğrenci kabulünü Farabi Değişim Programı Birimi yürütmekte olup diğer kapsamdaki uluslararası öğrencilerin kabulünü ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yürütmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Lisans derecesi alabilmek için danışmanın yönlendirmesinde dört yıllık ders planında yer alan tüm derslere kayıt yaptırarak devam almak ve başarılı olmak, 240 AKTS kredisini 4,00 üzerinden en az 2,00 ortalama ile tamamlamak gerekmektedir.