Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Dört yillik egitim süresine sahip olan Türk Dili ve Edebiyati Bölümü, 1995 yilinda kurulmustur. 1996 yilinda yüksek lisans, 1997 yilinda da lisans egitimine baslayan bölüm, 2001 yilinda ilk mezunlarini vermistir. 2000 yilindan itibaren ikinci ögretim lisans, 2006 Ocak ayindan itibaren de doktora programinda egitim devam etmektedir.
Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nün amaci, Türk Yüksek Ögretiminin temel amaçlari çerçevesinde Türk dilinin yapisi ve gelisimi; Türk edebiyatinin dönemleri, sahsiyetleri, eserleri ve özellikleri; Türk kültürü konularinda bilgili; ulusal kültürünün bilincinde ve evrensel kültürle barisik; yaratici düsünce sahibi; çalisma yöntem ve disiplini kazanmis; çözüm üretebilen elemanlar ve arastirmacilar yetistirmektir.
Eski Türk Edebiyati, Yeni Türk Edebiyati, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili ve Halk Bilimi olmak üzere bes anabilim dalindan ibarettir. Türk dili ve Edebiyati programini bitirenlere “Türkolog” unvani verilmektedir. Kütüphanelerde, arsivlerde, Kültür Bakanliginda, TRT’de görev alabilirler, yüksekögretim kurumlarinda “okutman” olarak çalisabilirler, ögretmenlik sertifikasi alanlar orta dereceli okullarda “ögretmen” olabilirler. Özel yetenekleri olanlar, gazete ve dergilerde “yazmanlik”, “editörlük” yapabilirler. Mezunlarin çogu egitici görev yapmakta olup, bir kisminin da yazar olarak is bulma olanaklari vardir. Ayrica yüksek lisans ve doktora egitimini tamamlayanlar üniversitelerin ilgili bölümlerinde ögretim üyesi olarak akademik çalismalarina devam edebilirler.
Amaç
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün amacı, Türk Yüksek Öğretiminin temel amaçları çerçevesinde Türk dilinin yapısı ve gelişimi; Türk edebiyatının dönemleri, şahsiyetleri, eserleri ve özellikleri; Türk kültürü konularında bilgili; ulusal kültürünün bilincinde ve evrensel kültürle barışık; yaratıcı düşünce sahibi; çalışma yöntem ve disiplini kazanmış; çözüm üretebilen elemanlar ve araştırmacılar yetiştirmektir.
Misyon
Türk Dili ve Edebiyatı alanında başlangıçtan bugüne değin ortaya konulan yazılı ve sözlü edebiyat ürünlerini araştırıp incelemek ve değerlendirmek;ulaşılan bilgileri bilim dünyasıyla paylaşmak,farklı kültürlerle ilişki kurmak ve bunda belirleyici,etkin bir rol oynamak;Türk Dili ve Türk Edebiyatı alanında yetkin bilim adamları yetiştirmektir.
Vizyon
Türk Dili ve Edebiyatı alanında bilimsel çalışmalarla yeni bilgiler üretmek;sosyal ve kültürel etkinliklerde öncü olmak;mezunları ulusal ve uluslararası nitelikte tercih edilen öğrenciler yetiştirmek; araştıran, düşünen, sorgulayan ve paydaşların gereksinimini sağlayan bir bölüm olmaktır.
Kabul Koşulları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olabilmek için Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi'nin yapmış olduğu üniversitelere giriş sınavdan yeterli sözel puanı almak gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olabilmek için 8 yarıyıl içinde sorumlu olduğu 143 ders kredisini(240 AKTS) zorunlu ve seçmeli dersleri ile birlikte tamamlaması ve bu derslerden başarılı olması gerekmektedir